Sport-ritmi i zemrës

2.4.05

Me shkas:Sportet-Shkathtesite luftarake

Sportet - Shkathtësite Luftarake

Përshëndetje,

Të gjithë Ju që merreni aktivisht me Sportet - Shkathtësite Luftarake , ose edhe që jeni marrur më herët ju ftoj që të shkruani këtu mbresat e juaja për këto Sporte - Shkathtësi.
Shkruani për filosofitë e këtyre Sporteve - Shkathtësive , metodat e ushtrimeve, dallimet e tyre , të mirat SHOQËRORE dhe PERSONALE dhe çdo gjë që dëshironi të shkruani për to .

Ju dëshiroj lexim dhe pjesëmarrje të këndshme në këtë temë.


Sinqerisht,

Flori Bruqi


Në vijim vetëm sa për nxitje se për cka mund të shkruani :Judo

Legjende e Sotshme :

Yasuhiro Yamashita (Japan) - 230 luftra , te gjitha fitore , asnje humbje !
I pamposhtur !

Kater (4) here Kampoin Boteror , Nje (1)here kampion Olpimpik dhe per nente(9) here
radhazi Kampion i Japonise !
Karate :

Shotokan :

Legjende e paharuar : Gicin Funakoshi (1883-1957).

Goju Ryu Karate :

Legjende e paharuar : Gogen Yamaguchi(1909 - 1989)

Wado Ryu :

Legjende e paharuar : Hironoro Othsuka(1892-1982)

Kyokushinkai :

Legjende e paharuar ( ende eshte gjalle ) : Masutatsu Oyama
Jet Kunde Do

Legjende : Bruce Lee 1940 -1973Etj , Etj.
....


http://www.click-smilies.de/sammlung/spezial/joshssmilies/10.gif


* Disa nga armët që përdorën në Sportet - Shkathtësite LuftarakeNë rradhë të parë :


http://www.users.nac.net/tajkdstaff/lee-pic.jpg


Do të thotë : DUART! etj...


Më pastaj :


http://www.bynoon.com/images/nuncha29.jpg


http://www.karatedepot.com/catalog/images/items/thumbs/wp-si-07.jpgShurikenhttp://www.wle.com/media/TK8882.jpg
http://www.superiormartialarts.com/images11/10413_oc[1].jpg


http://www.superiormartialarts.com/images30/90480.jpg


... Shpata...


http://www.superiormartialarts.com/images27/60386d.jpg


http://www.superiormartialarts.com/images27/51240a.jpg
Etj.etj....


Filosofinë e këtyre Sporteve - Shkathtësive Luftarake, më së miri e shpreh një thënie e Bruce Lee themelues i Jet Kunde Do"To obtain enlightenment in martial arts means the extension of everything which obscures the true knowledge, the real life."

Bruce Lee
PrInCiPiEl
Judo


Yasuhiro Yamashita (Japan)


Karate :

Shotokan :
Gicin Funakoshi (1883-1957)


Karate :

Goju Ryu Karate :

Gogen Yamaguchi(1909 - 1989)- i njohur me nofkën : " The Cat "


Karate :

Wado Ryu :Hironoro Othsuka(1892-1982)


H.Othsuka thekson:


"The way of practise martial arts is not fighting.
Always look for your own inner peace and harmony, search for it!"


Karate :

Kyokushinkai :Masutatsu Oyama (1923 - 1994)


*Shënim :
Masutatsu Oyama lindi më 1923 dhe vdic më 1994 .


Aikido

* Sport - Shkathtësi Luftarake zhvilluar nga Morihei Ueshiba(Japoni)
Në nivelin e pastërt fizik , është një art që përfshinë disa hedhje/flakje/plandosje dhe mbyllje/bllokim nyjesh(në duar ) që janë nxjerrur nga Jujitsu dhe disa hedhje/plandosje e teknika të tjera të nxjerrua nga Kenjutsu.

Aikido NUK fokusohet në GRUSHTIMIN apo SHKELMIMIN e kundërshtarëve/armiqëve , por në rradhë të parë në përdorimin e energjisë së tyre , që të fitojnë kontrollin ndaj tyre apo/edhe që ti hedhin/plandosin ata larg nga vetja .

Aikido nuk është art statik , por theksin e vecantë e ka në LËVIZJE dhe në DINAMIKEN e LEVIZJES.

* Një Sport-Shkathtësi që do të ju preferoja edhe femrave .Merresh me sport?

Ne qoftese po, me cfare sporti?

Dhe si perfiton ti nga ai sport? (shpirterisht, menderisht, fizikisht)


Veshtrusja L.Sh.:

* Karate(Shotokan), Jet Kun Do , Basketboll , Shah :p
- Përfitimi është i shumëanshëm - i shumëfishtë ;)
R.M,studente


* Aikido : Sport - Shkathtësi Luftarake zhvilluar nga
Morihei Ueshiba(Japoni)

Those who practice the Art of Peace must protect the
domain of Mother Nature, the divine reflection of
creation, and keep it lovely and fresh.
Warriorship gives birth to natural beauty.
The subtle techniques of a warrior arise as naturally
as the appearance of spring, summer, autumn, and winter.
Warriorship is none other than the vitality that sustains all life.


Morihei Ueshiba

Awareness Itself

" The subtle, perfect essence of awareness is basically spontaneously open and calm, equanimous and pure, vast as space.
It cannot be pointed out in terms of any concrete form, it cannot be approached in terms of location.
It cannot be entered into by any door or road, it cannot be depicted or copied by the colors of the spectrum."


Filosofia e këtyre Sporteve - Shkathtësive Luftarake, shprehet edhe në një thënie tjetër nga :

http://ourworld.cs.com/fei%20hun%2018/Images_Animations/Bruce.jpg
Bruce Lee themelues i Jet Kunde Do

" When there is no center and no circumference, then there is truth.
When you freely express, you are the total style."
Bruce Lee


"He who knows not and knows not he knows not, He is a fool- Shun him.
He who knows not and knows he knows not, He is simple- Teach him.
He who knows and knows not he knows, He is asleep- Awaken him.
He who knows and knows that he knows, He is wise- follow him."

Bruce Lee

* Artet Marciale : - Nga stërvitja e një te riu

- "Goditja ballore e dyfishtë " :)

http://ourworld.cs.com/fei%20hun%2018/Images_Animations/kick.jpg


* Në vijim do të theksojmë dhe një thënie tjetër nga Bruce Lee , që flet për Kung-Fu , por që është me rëndësi të madhe edhe për artet e tjera marciale.


I'd like to inform the public that kung fu cannot be mastered in just "three easy lessons".
Intelligent thinking and hard work are required.
" Therefore martial art is ultimately an athletic expression of the human body .
More importantly , the man who is expressing his own soul. Martial art is an unfolding of one self, the feelings of anger ,fear and pride.
Yet under all these natural commotions, a quality martial artist still can be himself."

Bruce Lee


* Një prej pajisjeve më të mira për stërvitje ,
në sportet - shkathtësitë luftarake është manekini i drunjët :


http://ourworld.cs.com/fei%20hun%2018/Images_Animations/manekini.jpgVeshmbathje për Karate :

Veshmbathje për Judo :

Veshmbathje për Kung-Fu :

Veshmbathje për Tae-Kwon-Do :

Thënie nga filmi i mrekullueshëm : 'The Last Samurai'

Algren(Tom Cruise) : [narrating]

Winter, 1877.
What does it mean to be Samurai ?
To devote yourself utterly to a set of moral principles.
To seek a stillness of your mind.
And to master the way of the sword.Në fotografi : Katana - shpatë e gjatë.

Citat :
"The man whose profession is arms should calm his mind and look into the depths of others.
Doing so is likely the best of the martial arts"
Shiba Yoshimasa (1350-1410)


Citat :
" One should not be envious of someone who has prospered by unjust deeds.
Nor should he disdain someone who has fallen while adhering to the path of righteousness ."
Imagawa Sadayo (1325-1420)

* Aikido : Sport - Shkathtësi Luftarake zhvilluar nga Morihei Ueshiba (Japoni)


“ In your training, do not be in a hurry, for it takes a minimum of ten years to master the basics and advance to the first rung.
Never think of yourself as an all-knowing, perfected master ; you must continue to train daily with your friends and students and progress together in the Art of Peace.”

Morihei Ueshiba


Aikido: Për më shumë lexo këtu (http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=20213&page=1&pp=15).

* Një prej pajisjeve më të mira për stërvitje ,
në sportet - shkathtësitë luftarake është " makiwara ":

Pikat(vendet) vitale në trupin e njeriut.
- Këto pika mund të definohen si zona të trupit që janë veçanërisht të ndieshme në lëndime apo si zona që zhvillojnë dhimbje deri në paaftësim , kur ato janë të sulmuara.
Ajo përbëjnë vende ideale për vetëmbrojtje , sepse janë lehtë për tu identifikuar , lehte të arritshme dhe lehtë të lëndueshme.
Këto vende(pika) paraqesin vende me rrezik të lartë lëndimi(dëmtimi!).
http://www.forumishqiptar.com//images/icons/icon4.gif Prandaj, vetëm në rastet kur njeriu është i sulmuar dhe
është në rrezik jete , duhet vetëmbrojtur duke sulmuar ato zona !

http://ourworld.cs.com/fei%20hun%2018/MartialArts/bodyPikat.gif

Në figurë janë të paraqitura vetem disa prej pikave(vendeve) vitale të trupit të njeriu :
Sytë
Gabzherri
Pleksusi
Brinjët
Ijë
Gju
Nyjë e këmbës
Në këto pika(vende) , si edhe në vende të tjera të trupit, zhvillohet dhimbje intenzive kur ato janë të sulmuara.Në këto pika energjia transmetohet në nerv në mënyrë shumë efikase .Ato pika janë të njohura edhe si pika presioni ose qendra të nervit.
Pika të presionit paraqesin ato vende ku një degë nervore lidhet me një ose më shumë degë të mëdha nervore. Kur pika të tilla presioni stimulohen me shtypje apo goditje , si rezultat dhimbja e shkaktuar regjistrohet në më shumë se një degë nervore dhe truri pranon sinjale nga shumëfish nerva - dhimbja është e përforcuar!
Në akupunkturë pikat e njejta të presionit përdoren për të shëruar trupin dhe për të restauruar ekulibrin e sistemeve trupore!Në popullarizimin e sporteve - shkathtësive luftarake ,ndikim të madh
kan pasur edhe disa aktorë filmi-mjeshtër të vërtetë të këtyre sporteve- shkathtësive :

Bruce Lee,
Chuck Norris,
Jackie Chan
Steven Seagal ( 7 dan në aikido !) ,
Jet Li

Në vazhdim ,disa fotografi ne DVD-ve.
Në fotografinë vijuese është : Bruce Lee

Në fotografi : Jet Li

Në fotografi : Jackie Chan

Artet marciale : Karate
(animacion)

http://ourworld.cs.com/fei%20hun%2018/MartialArts/Kick12.gifhttp://www.forumishqiptar.com//images/icons/icon3.gif

" One does not need buildings, money, power, or status to practice the Art of Peace.
Heaven is right where you are standing, and that is the place to train."
Morihei Ueshiba


"When the opponent comes, welcome him; when he goes,
send him on his way." (Kureba mukae, sareba okuru)

'The Way of Judo'


Sportisti shqiptar Shaban Tërstena ka fituar medaljen e parë të artë olimpike në mundje të lirë në Los Angeles më 1984.

Ai fitoi edhe medaljen e argjendtë në lojrat olimpike në Seul më 1988.

Medalja e Lojrave Olimpike në Los Angeles më 1984 :

http://ourworld.cs.com/fei%20hun%2018/MartialArts/Medalja_11.gif

Steven Seagal :
7 dan në aikido !

"The greatest warrior is the one who conquers himself."
Parim i samurait

Pasi e përfundoi ligjeratën e mbrëmjes studentëve të tij , Sensei Abbe ishte nisur për në shtëpi të tij, nëpër një rrugë periferike. Duke ecur , ai vëren tre persona duke arrdhur në drejtim të tij.
Kur ata persona iu afruan, sensei Abbe ishte i gatshëm.
'Na jep paratë , ose do të të lëndojmë', kërcënoi udhëheqësi i atyre tre personave.
Sensei Abbe duke vështruar secilin prej tyre ,nxjerr kuletën nga xhepi i vet dhe e hedh në tokë , midis tij dhe kundërshtarëve të tij.

Duke treguar kuletën , Sensei Abbe tha :
' Jam i gatshëm të vdes për këtë kuletë. Po ju ?'
Të tre personat që dëshironin të sulmonin , shikuan kuletën . më pastaj Sensein Abbe dhe në fund shikuan njëri-tjetrin.

Pa bërë asnjë 'zhurmë' më , ata tre persona filluan të ikin.

Qartë , ata nuk ishin të gatshëm për të vdekur për një kuletë.

Kështu Sensei Abbe mori kuletën e tij dhe qetësisht vazhdoi rrugën për në shtëpinë e tij."See first with your mind, then with your eyes, and finally with your body."
Munenori Yagyu
Sword master

Studenti R.S -Prishtine:

Ushtroja basketboll nën dritën e reflektorëve...
Fillova të gjuaja topin e basketbollit në kosh me dorën e majtë...
- Fillimisht më dukej disi quditshëm...saktësia nuk ishte sikur kur gjuaja topin e basketbollit në kosh me dorën e djathtë ... më vonë më pëlqeu.
Më pastaj, për disa ditë ushtrova të njejtën gjë ...saktësia e gjuajtjeve me topin e basketbollit në kosh rritej shpejt ... e koshat bëheshin edhe më të bukur.

Analogjikisht fillova të ushtroja goditjet në boks/karate ...tani rëndësi më të madhe i kushtoja goditjeve me dorën e majtë.
Rezultatet ishin befasuese ...për të mirë!

Më pastaj ndërrova edhe pozitën e të qëndruarit në ushtrime në boks/karate :

http://ourworld.cs.com/fei%20hun%2018/MartialArts/Karate.gif


"Fill yourself with ki".
Mataemon Iso


Imagawa Sadayo (1325-1420)


" One should not be envious of someone who has prospered by unjust deeds.
Nor should he disdain someone who has fallen while adhering to the path of righteousness ."
PrInCiPiEl
Gichin Funakoshi"The ultimate aim of the art of karate lies not in victory or defeat, but in the perfection of the characters of its participants.""No matter how you may excel in the art of Karate, and in your scholastic endeavors, nothing is more important than your behavior and your humanity as observed in daily life."


http://www.forumishqiptar.com//images/icons/icon3.gif
meduni

Pergatiti:F.B

3 Comments:

Posto një koment

<< Home